Eva-Britt Eklöf Petrusson

bild-bitte

Det är jag som har skrivit boken om Ulla-Bettan. När min numera vuxna dotter Karin var liten i slutet av 1990-talet och vi tillbringade mycket tid i bilden på resa mellan vårt hus i Partille och vårt fritidshus i Jämtland hittade jag ofta på historier under bilresan för att göra resan lite roligare. Jag skapade bl.a. karaktärerna Ulla-Bettan och hennes små vänner Anki och Lena, två flickor i 10-årsåldern. Tanken med berättelserna var att de skulle vara roliga samtidigt som de också kunde vara riktigt spännande. Jag passade också på att få med lite sensmoral, vikten av vardagssnällhet och respekt för andra människor. Historierna är förstås påhittade men är inspirerade av människor, miljöer och händelser från min barndoms Finspång. Efter några år av dessa resor och påhittade historier övertalade min man mig att skriva ned historierna. Det var så denna bok kom till. Men boken fastnade i byrålådan. Länge, länge, länge. Dottern växte upp och visade sig vara duktig på att teckna och måla. Då föddes idén att det faktiskt var hon som skulle göra illustrationerna till sin ”egen” bok. Och nu är den äntligen färdig.

Läs gärna mer om hur boken kom till, se http://www.partilletidning.se/2017/05/mor-och-dotter-ger-ut-barnbok/

Även om jag alltid tyckt att det är roligt med kreativt arbete av olika slag arbetar jag normalt sett med helt andra saker än att vara barnboksförfattare.  Men man vet aldrig, det kanske kommer fler böcker om Ulla-Bettan i framtiden…

 

Karin Petrusson

Karin har gjort illustrationerna till Ulla-Bettan. Hon har därigenom skapat och utvecklat karaktärerna och miljöerna i boken. Karin tog i juni 2017 sin kandidatexamen från industridesignprogrammet på tekniska högskolan i Lund. Karin gör för närvarande praktik som industridesigner. Innan utbildningen i Lund gick hon två år på Domens konstskola i Göteborg. Hon har sedan länge ett stort intresse av skapande, färg och form. Hon har bl.a. haft utställningar på Frilagret i Göteborg och Kontext i Malmö. Hon har också en permanent installation på Handelshögskolan i Göteborg. Karin har i samband med lanseringen av Ulla-Bettan ställt ut illustrationerna på flera platser; Kulturhuset Kåken i Göteborg, Biblioteket i Finspång, Brännö marknad och Biblioteket Vingen i Torslanda.

 

Sandra Liljegren

Sandra är designern som formgivit Ulla-Bettan. Sandra tog i juni 2017 examen i  grafisk design på Malmö Högskola. Hon har varit designer för organisationen Fatta och projektledare för den studentledda designbyrån Byrån Mittemot, samt arbetar som frilansande designer.